Kadınlar, Adet Hallerinde Namaz Kılabilir, Oruç Tutabilir mi!

Kadınlar, Adet Hallerinde Namaz Kılabilir, Oruç Tutabilir mi!

Mayıs 28, 2022 0 Yazar: Ramazan Yılmaz

Özellikle günümüzde, Kur’anî hiçbir bilgiye sahip olmadıkları, söylem ve fiillerinden anlaşıldığı ve görüldüğü kadarıyla İslâm’ı hayatlarında yaşamadıkları, İslâmî hassasiyetten uzak oldukları halde İslâm dışı unsurların da etkisiyle bazı kimseler, şeytana tâbi olmuş bir halde İslâmî hükümler konusunda kendilerini adeta ilim ehli görerek fetvalar vermektedirler. Bunların durumunu yüce Allah (cc), şöyle açıklamaktadır.
“İnsanlardan kimi, Allah hakkında ilmi olmadan tartışır ve her asi şeytana tâbi olur.” (Hac, 3)
“İnsanlardan kimi, Allah hakkında ilmi olmadan, bir rehberi ve aydınlatıcı bir kitabı olmadan tartışır. Allah yolundan saptırmak için o, dönüp (bunu) tekrarlar. Ona, dünyada aşağılanma ve Kıyamet günü, yangın azabını ona tattıracağız.” (Hac, 8-9)
Bunlar, tâbi oldukları şeytanın vesveseleri doğrultusunda, sağdan yanaşarak “Allah yolundan saptırmak için o, dönüp (bunu) tekrarlar.” Böylece ancak kendi elleriyle kendi azaplarını artırırlar.
Şeytani bir planla saptırıcı iddialarda bulunanlar, namaz, oruç, Hac, kurban ve benzeri ibadetleri dillerine dolayıp İslâm’da olmadığını iddia ettikleri gibi kadınların ay halinde neler yapıp yapmayacakları konusunda da kendi cehaletlerine bakmadan fetvalar vererek İslâm dininin esaslarını bozmaya çalışırlar.
İslâmî hükümler, Kur’an ve Sünnette apaçık bir şekilde açıklanmıştır
İnsan hayatını ilgilendiren herhangi bir konunun, İslâm nokta-i nazarında ne olduğunu, nasıl çözümleneceğini öğrenebilmenin yegâne yolu, İslâm’ın temel kaynağı Kur’an’a ve bu yüce Kitab’ın en güzel örnek uygulayıcısı biricik önder Rasulullah (as)’ın pratik hayatı olan Sünneti’ne bakmak gerekir.
Yüce Allah (cc), Mü’minler için en güzel örnek olarak verdiği Rasulullah (as)’ın bu en güzel örnekliğini alanların, Kendisini razı edebileceklerini ve umduklarına ulaşabileceklerini bildirmektedir.
“Andolsun sizin için Allah’ın Rasulü’nde, Allah’ı ve Ahiret gününü uman ve Allah’ı çok hatırlayan kimseler için güzel bir örnek vardır.” (Ahzab, 21)
Kur’an’da, Mü’min erkek ve Mü’min kadınların, Allah ve Rasulü’nün verdikleri hükme karşı bir muhayyerlikleri bulunmadığı, bu hükümlere rağmen kendilerine bir yol edinenlerin, apaçık bir sapıklıkla dalalete düştükleri bildirilmiştir.
“Mü’min erkek ve Mü’min kadın için mümkün değildir ki Allah ve Rasulü, bir işe hüküm verdiğinde onlar, o işi kendilerine göre seçmiş olsunlar, kim Allah’a ve Rasulü’ne isyan ederse artık gerçekten apaçık bir sapıklıkla dalalete düşmüştür.” (Ahzab, 36)
Mü’minler, ancak Allah ve Rasulü’nün hükümlerine uygun hareket etmekle bir konu hakkında sağlıklı bilgi elde edebilir, o konunun İslâm’daki yeri hakkında iddiada bulunabilirler.
Yüce Allah (cc), Kur’an’da, insanın dünya hayatı ile ilgili bütün meselelerine çok açık çözümler getirmiş, Mü’minlerin, bu indirilen hükümlere uygun hareket etmeleri halinde sorunlarını çözebileceklerini, huzura ve rahmete ulaşabileceklerini bildirmiştir.
“Ey insanlar, gerçekten size Rabb’inizden bir öğüt gelmiştir; göğüslerde olana şifa ve Mü’minler için Hidayet ve rahmettir.” (Yunus, 57)
Kur’an’ın, insanlara yol gösterebilmesi için, onların,
1- Samimi olmaları,
2- Kur’an’ın çözüm getirici olduğuna kesin iman etmeleri,
3- Araştırılan konu ile ilgili Kur’an’da var olan o konudaki tüm ayetleri okumaları,
4- Okunulan ayetlerin, anlaşılmaması durumunda, daha önce bu kitabı okuyan Mü’minlere sormaları,
5- Okunulan ayetlerin, bu dinin en güzel örneği ve önderi tarafından nasıl uygulandığına bakmaları gerekir.
Kur’an’ın, belirtilen ölçüler içerisinde okunması halinde Kur’an apaçık bir şekilde anlaşılacak, araştırılan konu aslına uygun bir halde öğrenilecektir. Bir konuyu Kur’an’dan araştıran kişinin, öncelikle Allah’tan korkması, samimi olması esastır. Ancak o durumda yüce Allah (cc), kişinin basiretini açacak, ona yol gösterecektir. İşte yüce Allah’ın bu konudaki vaadi.
“Ey iman eden kimseler, Allah’tan sakının, O’nun Rasulü’ne iman edin ki size rahmetinden iki teminat versin, size kendisiyle yürüyeceğiniz bir nur versin ve sizi bağışlasın. Allah çok bağışlayan, merhamet edendir.” (Hadid, 28)
Yüce Allah (cc), kendisine yönelen ve samimiyetle iman eden kullarının basiretini açacak, onlara, ışığında yürüyecekleri Kur’an’ı anlamalarını kolaylaştıracaktır. Bu, yüce Allah’ın vaadidir ve O, vaadine sadıktır.
Kur’an’daki İslâmî Konuların Anlaşılması
1- İslâmi hükümler, bir tek ayetten yola çıkılarak anlaşılmaz; Kur’an’da birçok ayette, insanlar anlasınlar diye ayetlerin tekrar tekrar anlatıldığı belirtilmektedir.
“İşte böyle ayetleri etraflıca açıklıyoruz ki: ‘Sen ders almışsın’ desinler ve anlayan bir toplum için onu iyice açıklayalım.” (Enam,105)
Herhangi bir hükmü çok iyi anlamak için o konu ile ilgili diğer ayetlere de bakmak gerekir, aksi halde yanlış sonuçlara gidilir ve yüce Allah (cc) indinde sorumluluk altına girilir. Yüce Allah (cc), anlaşılamayan bir konu ile karşılaşıldığında bunun, daha önce kitap okuyanlara sorularak giderilmesini istiyor.